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Título : Óleo de palma na alimentação de ovinos, degradabilidade ruminal e digestibilidade aparente
Autor : SILVA, André Guimarães Maciel e
http://lattes.cnpq.br/8940750096354420
ÁVILA, Sandra Cristina de
http://lattes.cnpq.br/9683521652094464
Palabras clave : Ovino
Óleo de palma
Óleo de dendê
Dieta experimental
Alimento do animal
Comportamento ingestivo animal
Digestibilidade
Alimentação e rações
Suplementação alimentar
Dendê
Ingestão de alimentos
Alimentação e rações
Lipídeos
Ruminantes
Ruminação
Subproduto agroindustrial
Fecha de publicación : 28-feb-2014
Editorial : Universidade Federal do Pará
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
Universidade Federal Rural da Amazônia
Citación : MORAIS, Eziquiel de. Óleo de palma na alimentação de ovinos, degradabilidade ruminal e digestibilidade aparente. 2014. 49 f. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal do Pará, Núcleo de Ciências Agrárias e Desenvolvimento Rural, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2014. Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal.
Resumen : The effects of including increasing levels of palm oil on the in situ ruminal degradability parameters of nutrients, dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (FDA) of elephant grass silage, and the apparent digestibility of DM, OM, CP, NDF, ADF, and ethereal extract (EE) in experimental ovine diets were studied. The following treatments were tested: including palm oil at 0, 25, 50, 75, and 100 g/kg DM of the total diet. The diets were made up of elephant grass silage and concentrate based on corn, soy meal, and mineral mix. The palm oil was mixed to the concentrate to facilitate its distribution, with a 1:1 roughage:concentrate ratio maintained with formulations that were isoproteic and isofibrous, but not isoenergetic, offered at a ratio of 1.5% of the live weight (restricted intake). No significant (P>0.05) similarities were found in the ruminal degradation variables assessed with the inclusion of up to 75 g oil/kg DM. The apparent digestibility of organic matter suffered a linear reduction, an effect contrary to what was observed for EE, whose apparent digestibility showed a linear increase. The digestibility of the other nutrients was not impacted by including palm oil in the diet, which suggests this lipid source can be used at levels above the recommendations for including free fat in ruminant diets.
URI : http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/8426
Aparece en las colecciones: Dissertações em Ciência Animal (Mestrado) - PPGCAN/Castanhal

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