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https://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/4525
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
---|---|---|
dc.creator | SILVA, Antonio dos Santos | - |
dc.creator | ALVES, Claudio Nahum | - |
dc.creator | DANTAS, Kelly das Graças Fernandes | - |
dc.creator | MÜLLER, Regina Celi Sarkis | - |
dc.date.accessioned | 2013-12-11T16:42:45Z | - |
dc.date.available | 2013-12-11T16:42:45Z | - |
dc.date.issued | 2013-07 | - |
dc.identifier.citation | SILVA, Antonio dos S. et al. Classification of honeys from Pará State (Amazon region, Brazil) produced by three different species of bees. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 24, n. 7, p. 1135-1145, jul. 2013. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/jbchs/v24n7/v24n7a07.pdf>. Acesso em: 05 dez. 2013. <http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20130147>. | pt_BR |
dc.identifier.issn | 0103-5053 | - |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/4525 | - |
dc.description.abstract | Twenty seven samples of honey produced in ten cities of Pará State (Amazon region, North of Brazil) by three different species of bee (Apis mellifera, Melipona fasciculata and Melipona flavoneata) were characterized based on mineral composition (Al, As, Ba, Be, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Na, Ni, Sr and Zn), and some physicochemical parameters, namely color, moisture, density, pH, total soluble solids, insoluble solids, ash, electrical conductivity, formol index, free acidity, hydroxymethylfurfural, reducing sugars, total sugars and sucrose. The mineral content was determined using inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP OES), and the physicochemical parameters were determined according to officially approved methods. The results of the physicochemical analysis were in agreement with national and international regulations, and with the results of similar studies from around the world. Principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) were applied in the study of the results of the mineral contents and physicochemical parameters, and it was possible to distinguish the honey samples produced by each of the three different species of bee. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Samira Prince (prince@ufpa.br) on 2013-12-05T15:15:08Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 22974 bytes, checksum: 99c771d9f0b9c46790009b9874d49253 (MD5) Artigo_ClassificationHoneysPará.pdf: 570470 bytes, checksum: 878ce3c7e6684c52fbfa4b80004ce4a0 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Ana Rosa Silva(arosa@ufpa.br) on 2013-12-11T16:42:45Z (GMT) No. of bitstreams: 2 license_rdf: 22974 bytes, checksum: 99c771d9f0b9c46790009b9874d49253 (MD5) Artigo_ClassificationHoneysPará.pdf: 570470 bytes, checksum: 878ce3c7e6684c52fbfa4b80004ce4a0 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2013-12-11T16:42:45Z (GMT). No. of bitstreams: 2 license_rdf: 22974 bytes, checksum: 99c771d9f0b9c46790009b9874d49253 (MD5) Artigo_ClassificationHoneysPará.pdf: 570470 bytes, checksum: 878ce3c7e6684c52fbfa4b80004ce4a0 (MD5) Previous issue date: 2013-07 | en |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | - |
dc.subject | Mel | pt_BR |
dc.subject | Análise por agrupamento hierárquico | pt_BR |
dc.subject | Análise por componentes principais | pt_BR |
dc.subject | Parâmetros fisico-químicos | pt_BR |
dc.subject | Pará - Estado | pt_BR |
dc.subject | Amazônia brasileira | pt_BR |
dc.title | Classification of honeys from Pará State (Amazon region, Brazil) produced by three different species of bees | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.description.resumo | Vinte e sete amostras de mel, produzidas em dez cidades do Estado do Pará (Região Amazônica, norte do Brasil) por três espécies diferentes de abelhas (Apis mellifera, Melipona fasciculata e Melipona flavoneata), foram analisadas em seus teores de elementos minerais (Al, As, Ba, Be, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Na, Ni, Sr e Zn) e alguns parâmetros fisicoquímicos (cor, umidade, densidade, pH, sólidos insolúveis e solúveis totais, cinzas, condutividade elétrica, índice de formol, acidez livre, hidroximetilfurfural, açúcares redutores e totais e sacarose). Os teores minerais foram determinados via espectrometria de emissão atômica por plasma acoplado indutivamente (ICP OES) e as análises dos parâmetros físico-químicos seguiram metodologias oficiais. Os resultados das análises físico-químicas apresentaram-se de acordo com a legislação nacional e internacional, bem como com outros trabalhos similares ao redor do mundo. A análise estatística multivariada (análise por agrupamento hierárquico (HCA) e por componentes principais (PCA)) foi aplicada aos resultados dos teores metálicos e aos parâmetros físico-químicos, sendo possível a separação das amostras de mel conforme a espécie produtora. | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Artigos Científicos - FAQUI/ICEN |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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