Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/2447
Compartilhar:
Type: Artigo de Periódico
Issue Date: 2009
Authors: LÔBO, Lívia Trindade
SILVA, Geilson Alcantara da
FERREIRA, Malisson
SILVA, Milton Nascimento da
SANTOS, Alberdan Silva
ARRUDA, Alberto Cardoso
GUILHON, Giselle Maria Skelding Pinheiro
SANTOS, Lourivaldo da Silva
BORGES, Rosivaldo dos Santos
ARRUDA, Mara Silvia Pinheiro
Title: Dihydroflavonols from the leaves of Derris urucu (Leguminosae): structural elucidation and DPPH radical-scavenging activity
Citation: LOBO, Lívia T. et al. Dihydroflavonols from the leaves of Derris urucu (Leguminosae): structural elucidation and DPPH radical-scavenging activity. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 20, n. 6, p. 1077-1081, 2009. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/jbchs/v20n6/a13v20n6.pdf>. Acesso em: 22 dez. 2011. <http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532009000600013>.
Resumo: Derris urucu é uma planta da Amazônia com propriedades inseticida e ictiotóxica. Estudos com esta espécie reportam a presença de flavonóides, principalmente rotenóides, bem como de estilbenos. A partir do extrato etanólico das folhas de Derris urucu (Leguminosae), três novos diidroflavonóides, denominados urucuol A (1), B (2) e C (3) e o diidroflavonol isotirumalina (4), foram isolados e identificados. As estruturas destes compostos foram elucidadas por uma extensiva análise espectroscópica de RMN uni e bidimensional, UV, IV e dados de EM, além de comparação com dados da literatura. Os compostos isolados (1-4) foram avaliados quanto ao seu potencial sequestrador do radical DPPH• e apresentaram baixo poder antioxidante quando comparados ao antioxidante comercial trans-resveratrol.
Abstract: Derris urucu is an Amazonian plant with insecticide and ichthyotoxic properties. Studies with this species show the presence of flavonoids, mainly rotenoids, as well as stilbenes. The ethanol extract of the leaves of Derris urucu (Leguminosae) afforded three new dihydroflavonols named urucuol A (1), B (2) and C (3), and the dihydroflavonol isotirumalin (4). Their structures were elucidated by extensive analysis of 1D and 2D NMR, UV and IR spectra and MS data and comparison with literature data. The isolated compounds (1-4) were evaluated for DPPH• radical scavenging activity and showed a relatively lower antioxidant ability compared to the commercial antioxidant trans-resveratrol.
Keywords: Química orgânica
Derris urucu
Leguminosa
Alelopatia
Antioxidantes
Flavonóides
Amazônia Brasileira
ISSN: 0103-5053
Appears in Collections:Artigos Científicos - FARM/ICS
Artigos Científicos - FAQUI/ICEN

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artigo_DihydroflavonolsLeavesDerris.pdf1,19 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons