Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/4113
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
Issue Date: 2010
metadata.dc.creator: DIAS, Aécio Luís de Sousa
SOUZA, Jesus Nazareno Silva de
ROGEZ, Hervé Louis Ghislain
Title: Enriquecimento de compostos fenólicos de folhas de Inga edulis por extração em fase sólida: quantificação de seus compostos majoritários e avaliação da capacidade antioxidante
Other Titles: Purification of phenolic compounds from Inga edulis leaves using solid-phase extraction: major compounds quantification and antioxidant capacity evaluation
Citation: DIAS, Aécio Luís de Sousa; SOUZA, Jesus Nazareno Silva de; ROGEZ, Hervé. Enriquecimento de compostos fenólicos de folhas de Inga edulis por extração em fase sólida: quantificação de seus compostos majoritários e avaliação da capacidade antioxidante. Química Nova, São Paulo, v. 33, n. 1, p. 38-42, 2010. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/qn/v33n1/08.pdf>. Acesso em: 29 jul. 2013. <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000100008>.
Abstract: A phenolic fraction was obtained from of the acetone-water-acetic acid extract of Inga edulis leaves, by liquid-liquid partition and SPE-C18 cartridges. This method provided an increase of 108, 66, 51, 50 and 36% of flavonols, proanthocyanidins, total polyphenols, gallotannins and flavanols, respectively. The major phenolics in purified fraction were procyanidin B2, catechin and myricetin-3-O-α-L-rhamnopyranoside, which achieved increases of 111, 47 and 45%, respectively, after SPE. Acid hydrolysis confirmed the presence of procyanidins, prodelphinidins and glycosylated flavonoids.
Keywords: Capacidade antioxidante
Inga edulis
Extração em fase sólida
Polifenóis
Belém - PA
Pará - Estado
Amazônia brasileira
ISSN: 1678-7064
0100-4042
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
Appears in Collections:Artigos Científicos - FEA/ITEC

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artigo_EnriquecimentoCompostosFenolicos.pdf192,85 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons