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metadata.dc.type: Artigo de Periódico
Issue Date: Mar-2019
metadata.dc.creator: ALMEIDA, Silvana de Fátima Oliveira de
SILVA, Letícia Ribeiro Carvalho
GHAGAS JUNIOR, Gilson Celso Albuquerque
OLIVEIRA, Guilherme
SILVA, Silvia Helena Marques da
VASCONCELOS JUNIOR, Santelmo Selmo de Vasconcelos
LOPES, Alessandra Santos
metadata.dc.description.affiliation: ALMEIDA, S. F. O. Universidade Federal do Pará
Title: Diversity of yeasts during fermentation of cocoa from two sites in the Brazilian Amazon
metadata.dc.description.sponsorship: 
Citation: ALMEIDA, Silvana de Fátima Oliveira de et al. Diversity of yeasts during fermentation of cocoa from two sites in the Brazilian Amazon. Acta Amazonica, Manaus,  v. 49, n. 1, p. 64-70, Mar. 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201703712. Disponível em: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/10781. Acesso em:.
metadata.dc.description.resumo: A proposta deste estudo foi identificar as leveduras envolvidas na fermentação espontânea de cacau da Amazônia brasileira. A fermentação foi realizada em Medicilândia e Tucumã, Pará, Brasil, durante 6 dias. Em total foram obtidos 44 isolados de leveduras de Medicilândia e 29 de Tucumã. A identificação molecular foi realizada por sequenciamento do fragmento da região D1/D2 do gene rRNA 26S, amplificado com primers universais para eucariotos NL1GC e LS2. Em Medicilândia, foram identificadas Pichia manshurica e Saccharomyces cerevisiae. Em Tucumã foram identificadas cinco espécies (Pichia fermentans, P. kudriavzevii, P. manshurica, S. cerevisiae e Zygosaccharomyces bailii). Os resultados sugerem que P. manshurica e S. cerevisiae podem ter potencial para uso como culturas starter em estudos futuros, para melhorar a qualidade das sementes de cacau fermentadas na Amazônia brasileira.
Abstract: The purpose of this study was to identify the yeasts involved in spontaneous fermentation of cocoa from the Brazilian Amazon region. The fermentation process was carried out experimentally with cocoa seeds from two sites (Medicilândia and Tucumã), State of Pará, northern Brazil, during a six-day period. Totals of 44 yeasts were isolated from Medicilândia and 29 from Tucumã. Molecular identification was carried out by sequencing the D1/D2 region fragment of the rRNA 26S gene, expanded with universal primers for the NL1GC and LS2 eukaryotes. Pichia manshurica and Saccharomyces cerevisiae were identified in Medicilândia and five yeast species (Pichia fermentans, P. kudriavzevii, P. manshurica, S. cerevisiae and Zygosaccharomyces bailii) were identified in Tucumã. The results showed that P. manshurica and S. cerevisiae may have potential for use as starter cultures in future studies to improve the quality of cocoa seeds fermented in the Brazilian Amazon region.
Keywords: Identificação molecular
Pichia manshurica
Saccharomyces cerevisiae
Theobroma cacao
Accession
Molecular identification
Series/Report no.: Acta Amazonica
ISSN: 1809-4392
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
metadata.dc.publisher.initials: INPA
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
metadata.dc.source.uri: http://ref.scielo.org/knj95j
metadata.dc.identifier.doi: http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201703712
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